בתור לחלוקת סלי מזון לפסח: “המשכורת לא מספיקה“
עשרות אלפי משפחות בישראל זקוקות לסיוע כדי לעבור את ימי החג בכבוד. רבים מגיעים למרכזי חלוקה של עמותות שונות, ובהם אורלי, אם לחמישה: “בלי עזרה, לא נוכל לעשות את החג”. אנשי העמותות החברתיות מאשימים: “הממשלה זנחה את המוחלשים“
עומרי אפרים פורסם: 06.04.17 , 08:00
מאות נזקקים הגיעו ביום שלישי למרכז החלוקה של עמותת “מפעל החסד יד ביד” בלוד כדי לקבל ארגזי מזון לקראת חג הפסח. קשישים ועולים רבים נשלחו על ידי מחלקות הרווחה ביישובים שונים במרכז הארץ לעמוד בתור לעגלות המצרכים לחג.
מזל, בת 55 ואם לשלושה שעובדת במשרה חלקית כסייעת לקשישים, סיפרה: “אין לי מספיק כסף לעשות קניות לפסח, ואני זקוקה לעזרה. המשכורת פשוט לא מספיקה”. סבטלנה, אלמנה בת 52 ואם לשני ילדים שאחד מהם נכה, הוסיפה: “אנחנו חיים בזכות התרומות שאנחנו מקבלים. אני לא מצליחה לעמוד בחשבונות, תשלומי שכר הדירה והאוכל. אני לא יודעת מה אעשה בלי עזרה. הכסף שאנחנו מקבלים על קצבת נכות הולך לתרופות ואנחנו בחובות גדולים מלבד ההוצאה לפועל. אין לנו עזרה משום גורם אחר”.
בתקציב הרווחה האחרון הגדילה הממשלה את קצבאות הבטחת ההכנסה לקשישים עניים במאות שקלים. עם זאת, בארגונים החברתיים מדגישים כי יש צורך להעלאה נוספת של קצבאות הזקנה. זאת על אף המיזם החדש של משרד הרווחה שבמסגרתו מחולקים מדי חודש כרטיסים לרכישת מזון לכ-10,000 משפחות בהיקף של כ-60 מיליון שקלים בשנה.
עם זאת, דו”ח המועצה הלאומית לביטחון תזונתי קבע כבר ב-2014 כי יותר מ-110 אלף משפחות בישראל זקוקות לסיוע בעלות של חצי מיליארד שקלים בשנה.
אורלי, תושבת לוד ואם לחמישה שאחד מהם סובל מנכות, הוסיפה: “אנחנו בקושי שורדים במהלך השנה. אם לא אקבל כאן עזרה לא נוכל לעשות את חג הפסח”. גם לדברי אורלי, הקצבה שהיא מקבלת עבור בנה הנכה אינה מספיקה: “זה לא מספיק בשביל כל הטיפולים וההוצאות. כאן אנחנו מקבלים שני קרטוני מזון וזה עוזר לנו להעביר את החג”.
לפי מחקר של המכון החברתי-כלכלי “מרכז טאוב”, שהתפרסם בנובמבר 2016, רק כמחצית מהמלצותיה של הוועדה למלחמה בעוני אומצו על ידי הממשלה באופן מלא או חלקי, ואלו תוקצבו רק בכרבע מהסכום שהומלץ.
לפי המכון, מטרותיה העיקריות של הוועדה – צמצום שיעורי העוני בישראל בכמחצית בתוך כעשור, והשוואת הנתונים לממוצע במדינות ה-OECD – לא ניתנות להשגה במתווה הנוכחי של יישום ההמלצות. בנוסף, הממשלה מעולם לא קיימה דיון רשמי בדו”ח ולא אימצה אותו באופן רשמי.
“המלחמה בעוני לא נמצאת בראש סדר העדיפויות של הממשלה”, אמר הרב יעקב גלויברמן, מנכ”ל עמותת “יד ביד” שמתנדביה חילקו היום מאות סלי מזון לחג.
“במלחמה נגד העוני צריך להילחם כמו במלחמה רגילה, אבל הממשלה לא מקיימת דיונים רציניים להגדלת התקציבים. יש יותר מ-200 אלף משפחות שחיות באי-ביטחון תזונתי והתוכניות שמדברים עליהן פשוט לא מספיקות”.
לדברי הרב יחיאל אקשטיין, נשיא הקרן לידידות שמתקצבת את עמותת יד ביד, מדובר בתוצר ישיר של מדיניות הממשלה: “העוני בישראל הוא לא מכת מצרים ולא גזירת גורל. זהו תוצר של צמצום דרסטי בהוצאות חברתיות ושל הזנחת המוחלשים בחברה”.
אקשטיין הוסיף: “את הגלגל הזה ניתן להשיב לאחור אם הממשלה תואיל ליישם את המלצות ועדת אלאלוף שמעלות אבק על שולחנה, ולהתחיל בתוכנית ממוקדת ומתוקצבת לצמצום העוני. עד אז, לצערי, ניאלץ להמשיך ולהסתמך על תמיכתם של ישראלים ותושבים זרים שאכפת להם”.